Leto 2017 je leto video oglaševanja
| Članek je bil prebran 430 views krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Video oglasi se pri nas počasi vse bolj uveljavljajo, v svetovnem pogledu pa marketingu letošnje leto nedvomno vladajo. Video oglaševanje ima številne prednosti, če razumemo ta format oglaševanja in znamo v polnosti izkoristiti njegove prednosti. Strokovnjaki na področju marketinga iz vsega sveta se bolj kot ne strinjajo, da je video oglaševanje oz. rast produkcije in gledanja video vsebin v porastu, kar pomeni, da bomo v prihodnje še več gledali. Ali bomo za to manj brali, še ni povsem jasno, zdi pa se, da se sodobni uporabnik spleta, v kolikor ima na voljo oboje, raje prepusti vizualnim informacijam ter predstavitvam, kot pa da bi se odločal za poglobljena branja študij, tekstov, itd. V svetu se ponekod celo šalijo v slogu »reading is out, watching is in«, čeprav tudi branje nedvomno ostaja pomemben način prejemanja sporočil. Kljub temu, pa o pomenu video oglaševanja največ povedo kar številke same.

Ogledi videov v tišini

Zanimiv je tudi podatek, da si večina na Facebooku video ogleda v tišini, torej brez zvoka. In to kljub dejstvu, da večina posnetkov, objavljenih na Facebooku, še zdaleč ni nemih. Večina video posnetkov je namreč opremljenih tudi z avdio materialom (zvokom), ki pa je na Facebooku avtomatsko oz. privzeto utišan. To je najbrž tudi eden izmed glavnih razlogov, zakaj se je večina uporabnikov navadila, da si video ogledajo kar  v tišini. Drug razlog je, da je pri video vsebinah vizualno pred avdio. Na Facebooku velja, da si je nekdo ogledal video, če pretečejo 3 sekunde – v tem času želijo oglaševalci in drugi ustvarjalci video vsebin gledalce oz. uporabnike Facebooka prepričati, da ostanejo na video vsebini. Klikanje za vklop zvoka v tem smislu zato pomeni odvečno motnjo in precej bolj priročna je uporaba podnapisov, tekstovnih okvirjev in grafičnih dodatkov. Enako velja tudi za oglaševalske video vsebine, ki naj bi bile v večini primerov ogledane v tihem načinu. Tako je postalo jasno, da morajo znati tudi oglaševalci ustvariti prepričljivo in privlačno vsebino, brez da bi bilo potrebno poleg vklopiti tudi zvok.

Video vse pogosteje vertikalen

Po pojavu pametnih telefonov smo bili večinoma navajeni, da smo video snemali horizontlno (torej v landscape načinu), v zadnjem času pa postaja vse bolj razširjen in uporabljen tudi vertikalni način. Razlog temu je, da je vertikalni format 9:16 precej bolj primeren za mobilne naprave. Če k temu dodamo še dejstvo, da uporabniki vse pogosteje do spleta dostopajo ravno preko mobilnih naprav, je jasno, zakaj bo prihodnost video vsebin najverjetneje večinsko vertikalna in zakaj se temu v svojih video novicah prilagajajo tudi številni svetovni mediji. Vertikalnemu formatu se bodo tako morali znati prilagoditi tudi ustvarjalci vsebin, saj bo potrebno strukturo predstavljenih zgodb prilagoditi novemu formatu in perspektivi.

V porastu tudi »live stream«

Trend, ki je prav tako v porastu in bo pomemben tudi v letošnjem letu, je t.i. »live stream« oziroma prenos. Kaže, da je prenos med uporabniki video vsebin bolj priljubljen kakor posnetek. Temu se je hitro prilagodil Facebook s svojo storitvijo Facebook Live, podobno so se na spletni prenos pripravili tudi na Googlu (spletni prenos v YouTube). V tovrstnem prenosu v živo odlično delujejo razni dogodki, npr. konference, poslovni dogodki, zakulisno dogajanje, itd. Zdi se, da je prenos bolj resničen, otipljiv in pristen, kakor posnetek, zato deluje kot odličen način zbliževanja z uporabniki in/ali potencialnimi strankami. Vas zanima še češnja na vrhu torte – prenos je tudi precej cenejši in enostavnejši za pripravo kakor tradicionalno produkcijo video vsebin. Pa še zdi se, da pri prenosu v živo nič ne more iti narobe – konec koncev gre le za video dogajanje v živo.

Glede na to, da si ljudje bistveno bolje zapomnimo ogledano, se zdi, da bo prihodnost zares pripadala videu. Video je tako odličen način, da uporabnike prepričate, da poiščejo nadaljnje informacije o produktu, da obiščejo spletno stran in celo opravijo nakup. Če k temu dodamo še dejstvo, da se klikov v sporočilu pri email marketingu z uporabo videa poveča za kar 200 %, je povsem jasno, da se v video vsebine vsekakor splača vlagati.

Preverite tudi, kaj lahko storite za zdravje ledvic!

© 23. 07. 2018 - hy.si. Oglaševanje.