Kaj lahko storimo za zdrave ledvice?
| Članek je bil prebran 917 views krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

10. marec velja za svetovni dan ledvic. Na ta dan se še posebej poudarja pomen in vloga tega organa, preventivno pa se izvajajo tudi mnoge dejavnosti, ki želijo ljudi osveščati o zdravju ledvic in pomenu zdravega načina življenja. Ledvice čistijo naše telo, zato jim moramo namenjati posebno skrb. V Sloveniji so lani presadili 64 ledvic, z okvarjenimi ledvicami pa se v svetovnem merilu bori kar 10 % odraslih oseb. Okvare ledvic lahko prizadenejo tudi najmlajše.

ledvicePazimo na ledvice

Na ledvice moramo začeti paziti že vse od otroštva dalje, na to pa moramo navaditi tudi svoje otroke. Odrasli se z okvaro ledvic večinoma srečajo zaradi nezdravega življenjskega sloga, povzroči pa jih sladkorna bolezen, visok krvni tlak, srčno-žilne bolezni ipd. Pri otrocih gre običajno za kronično ledvično bolezen, s katero se rodijo ali pa jo podedujejo. Za zdravje ledvic lahko največ naredimo sami – od otroštva dalje – z zdravim načinom življenja. Zdravljenje bolezni je pogosto zapleteno, saj jo v začetni fazi težko odkrijemo, kasneje pa jo je težje zdraviti. Bolnikom podporo nudijo v Zvezi društev ledvičnih bolnikov Slovenije.

Kako ohranimo ledvice zdrave?

Da bodo naše ledvice ostale zdrave, lahko v veliki meri poskrbimo sami. Predstavljamo vam nekaj zlatih pravil za zdrave ledvice:

© 23. 07. 2018 - hy.si. Oglaševanje.