So slovenski otroci predebeli?
| Članek je bil prebran 861 views krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Debelost med otroci ni več problem posameznikov, ampak se s prekomerno telesno težo srečuje vse več otrok pri nas. S tem debelost postaja vse bolj družinski fenomen, saj velik del krivde za to, da oso otroci debeli, nosita vzgoja in okolje, ki je nagnjeno k debelosti. Veliko lažje je otroka za dobro oceno ali lepo obnašanje nagraditi s sladoledom ali pico, kakor da bi si vzeli celo popoldne in z njim osvojili bližnji hrib. Če otroka od malega navajamo na takšne nagrade v obliki hrane, ki so povrh vsega običajno še sladke, je pričakovati, da tak otrok tudi v odrasli dobi ne bo imel pretirano zdravega odnosa do prehranjevanja in hrane.

debelost med otrociOtroci se danes tudi vse pogosteje sami odločajo, kaj bi želeli jesti. Mnogo staršev tako jedilnike v celoti prilagaja temu, kaj bi jedli otroci. Mnogi strokovnjaki opozarjajo, da to ni dobro, saj bodo otroci, če jim damo na izbiro, raje posegli po ocvrti, slani, sladki in drugi ne pretirano zdravi hrani. Na starših je torej, da otroke navadijo na zdravo prehrano ter jim ponudijo okusne ter zdrave obroke. To seveda od staršev ponovno terja več časa za pripravo jedi, a se na dolgi rok gotovo obrestuje.

Pri nas se je v preteklih letih pogosto govorilo kar o epidemiji debelosti. V zadnjem času je opaziti, da se epidemija umirja, predvsem pri fantih je opaziti viden premik na bolje. Kljub temu se opaža, da je problem debelosti še vedno bolj prisoten med fanti kakor med dekleti. Tudi v prihodnje bo potrebno veliko pozornosti nameniti prehrani in gibanju otrok, saj je debelost globalen problem, ki na dolgi rok lahko pomeni večje obremenitve za zdravstvo in manj zdrave posameznike.

Problem debelosti ni samo vzgoja, ampak tudi okolje. V okolju je namreč ponudba hrane taka, da v kratkem času v telo vnašamo veliko kalorij, ki pa jih ne porabimo v celoti. Gre za prazne kalorije, ki jih otroci ne uspejo porabiti, ker se manj gibajo in več časa preživijo za računalniki, pametnimi telefoni, ipd.

Kako ukrepati?

Če opazite, da so vaši otroci debeli, lahko veliko naredite starši sami. Najprej je potrebno spremeniti sebe in svoj življenjski slog. To pomeni bolj aktiven slog, več gibanja zunaj. Vsako popoldne tako z otrokom preživite vsaj uro na svežem zraku, v gibanju, čez vikend pa imejte planirane razne dejavnosti (pohode na bližnji hrib, igranje košarke, rolanje, ipd.). Opazujte, katera dejavnost je otroku najbližje in z njo vztrajajte. V kolikor ima otrok interes, ga vpišite v športno obšolsko dejavnost. Spremenite pa tudi prehrano. Omejite prehranjevanje s hitro prehrano na minimum in raje skuhajte hrano doma. Med obroki se izogibajte prigrizkom, če pa že morajo biti, naj bodo sadno-zelenjavni.

© 23. 07. 2018 - hy.si. Oglaševanje.