Virus Zika in mikrocefalija
| Članek je bil prebran 1,026 views krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Virus Zika prenašajo tigrasti komarji vrste Aedes in se je v največji meri doslej pojavljal v Afriki. V zadnjih letih se je razširil tudi v države Latinske Amerike in na Karibe. Znanstveniki dolgo časa niso uspeli dokazati, da obstaja povezava med virusom in rojstvom novorojenčkov, ki so oboleli za mikrocefalijo, čeprav je bilo moč opaziti porast novorojenih dojenčkov s to boleznijo povsod tam, kjer so beležili izbruh virusa Zika. Zarsdi velikih razsežnosti, ki jih virus Zika dobiva v zadnjem času, je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) virus že razglasila za globalno nevarnost za zdravje.

zikaPovezava med virusom in mikrocefalijo končno potrjena

Česar dolgo niso mogli dokazati, je sedaj končno povezano. Slovenski znanstveniki so dokazali, da med virusom Zika in mikrocefalijo obstaja povezava. Gre za raziskavo Medicinske fakultete in UKC. Znanstveniki so dokazali, da nosečnice, ki se med nosečnostjo okužijo z virusom Zika, lahko rodijo otroka z možganskimi okvarami. Znanstveniki po vsem svetu so to povezavo sicer slutili. Vsa predvidevanja so šla namreč v smeri, da se virus Zika iz okužene nosečnice lahko prenese na možgane ploda, kar povzroči trajno okvaro in mikrocefalijo. Takšni dojenčki se rodijo z majhno glavo.

Virus Zika se pri nekaterih obolelih sploh ne kaže s posebnimi simptomi, pri drugih pa so simptomi lahko podobni tistim pri gripi. Oboleli lahko občuti vročino, pojavijo se lahko kožni izpuščaji (osip).

Pri okuženi materi tako lahko pride do prenosa virusa, to pa povzroča zastoj rasti plodu, poapnitev v možganih in mikrocefalijo. Virus Zika tako sedaj dokazano povzroča hude možganske okvare možganov – prihaja do zelo majhnih možganov, ki se ne razvijejo, so močno poapneni, skoraj povsem brez možganskih vijug itd. Gre skratka za hude strukturne spremembe. Virus Zika se v možganih razmnožuje in povzroča tovrstne okvare pri plodu.

V Braziliji so zaradi razsežnosti virusa ženskam že svetovali, naj zaenkrat z zanositvijo raje počakajo.

© 23. 07. 2018 - hy.si. Oglaševanje.