Slovenija – zelena dežela
| Članek je bil prebran 997 views krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Slovenija je dežela gozdov. Velja za zeleno državo, ki ima na pretek lepe in neokrnjene narave. Pred kratkim je bila Slovenija deležne tudi naziva pete najbolj zelene države na svetu, po podatkih Ameriške univerze Yale. Ta je izdala podatke za okoljski indeks EPI, po katerih se je Slovenija uvrstila na visoko peto mesto in je v družbi še štirih nordijskih držav. Po podatkih raziskave naj bi Slovenci dobro skrbeli tudi za živali in rastline.

drevesaNekoliko slabši smo, ko gre za kakovost zraka. Na Yalu so zbrali, nato pa primerjali podatke za naslednje dejavnike: kakovost zraka, voda in kanalizacija, vplivi okolja na zdravje, vodni viri, gozdovi, kmetijstvo, ribištvo, biotska raznovrstnost in življenjsko okolje, podnebje in energija.

Na vrhu Yalove lestvice se pričakovano uvrščajo države S Evrope. Na prvem je tako Finska, ki si je že zadala poslanstvo, da do leta 2050 postane povsem ogljično nevtralna dežela. Slovenija je poleg Islandije med prvimi petimi na lestvici dosegla največje izboljšanje glede na pretekla leta in meritve. Sloveniji je od možnih 100 točk uspelo dobiti kar 88,98 točk. Najboljši smo na področju biotske pestrosti in življenjskega okolja ter na področju gozdov, kjer bi bile ocene še višje, če ne bi v preteklih letih Slovenija doživela žledu. Slovenija se lahko pohvali tudi z odlično kakovostjo vode, precej slabši pa smo pri kakovosti zraka, kar bi očitno morala biti naša glavna skrb v prihajajočih letih. Slabše smo se odrezali tudi na področju kmetijstva, kjer Sloveniji najverjetneje manjka predvsem smeri in vizije, kam se bomo usmerili v prihodnje.

Ne glede na nekoliko slabše rezultate pri zadnjih dveh kategorijah, pa je splošno gledano okolje v Sloveniji zelo lepo ohranjeno, Slovenci pa smo lahko veseli in ponosni, da živimo v tako lepi in čisti zeleni deželi. Seveda pa se moramo za zelenost svoje dežele v prihodnje truditi vsi.

© 23. 07. 2018 - hy.si. Oglaševanje.