Nad neplodnost tudi s psihološko pomočjo
| Članek je bil prebran 523 views krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Z neplodnostjo se danes sooča vse več parov, ki si prizadevajo za otroka. Pri nas se tako s težavami pri zanositvi sooča kar vsak šesti par. Težavo dodatno poglablja tudi dejstvo, da se danes pari vse pozneje odločajo za ustvarjanje družine, višja starost pa težave z zanositvijo še stopnjuje. Tako se veliko žensk odloči zanositi šele okoli 30. leta, po tridesetih pa plodnost ženske že začne upadati, povsem normalno pa je tudi to, da ovulacije niso več redne, vsak mesec. Tako se mnogi pari soočijo z neplodnostjo šele po tridesetem letu, kar pomeni, da je tudi možnosti za uspešno zanositev manj.

zanositevO neplodnosti običajno govorimo, ko paru po letu dni rednih spolnih odnosov (vsaj 3 krat tedensko) ne uspe zanositi. Neplodnost je pogosta težava, o kateri pa se večinoma govori zgolj iz medicinskega vidika, le redkeje pa se posveti psihološkemu vidiku te težave, s katero se sooča mnogo parov. Neplodnost gotovo globoko zaznamuje tako žensko kakor moškega. Pogosto med partnerjema tudi izzove obtoževanje, občutke krivde, prepire ali celo razhod. Strokovnjaki so si zato enotni, da je potrebno v prihodnosti več delati zlasti na psihološkem vidiku tega pojava.

Kaj vpliva na uspešno zdravljenje neplodnosti?

Na uspešno zdravljenje neplodnosti vpliva več dejavnikov. Najpomembneje je, da čim prej pride do zdravljenja – od tega je odvisno, kako hitro lahko pride do starševstva. Pomembno je torej, da se pari čim prej soočijo s to težavo, si priznajo, da je potrebno nekaj ukreniti in začnejo postopke zdravljenja. K neplodnosti pripomorejo številni dejavniki, med drugimi nezdrav in stresen način življenja, premalo posvečanja lastnemu zdravju, nizka ozaveščenost, višja starost, itd. Mnogi pari pa nikoli ne izvejo točnega vzroka za svoje težave z zanositvijo. Pri tem je spodbuden podatek, da so pri nas postopki za zdravljenje neplodnosti vse bolj preprosti in kratki. Čakalne dobe so približno 3 mesece za posamezen postopek, kar je relativno malo. V eni tretjini primerov je težava z zanositvijo pri ženski, v eni tretjini pri moškem, v eni tretjini pa pri obeh.

Pari (pre)dolgo odlašajo s prvo nosečnostjo

Številni strokovnjaki opozarjajo na to, da mnogo parov (pre)dolgoodlaša s prvo nosečnostjo. Tako se lahko zgodi, da se par za prvega otroka odloči šele na pragu tridesetih, kar je lahko resen izziv, ko gre za zdravljenje neplodnosti. Možnosti, da bi ženska zanosila po 35. letu, so vse manjše, zelo redke pa so tudi prve nosečnosti po 40. letu. Z leti torej upada uspešnost zdravljenja neplodnosti, zato je pomembno, da se pari za prvega otroka odločajo že pred 30. letom. Podatki kažejo, da je do 38. leta starosti uspešnost zdravljenja neplodnosti 60 %, po tem letu pa samo še 25 %. Mladost je tako ključen vidik pri uspešni zanositvi. Spodbuden je tudi podatek, da je Slovenija v samem vrhu (na drugem mestu) pri uspešnosti zdravljenja neplodnosti z biomedicinsko pomočjo.

Ali neplodnost narašča?

Strokovnjaki, ki se ukvarjajo z zdravljenjem neplodnosti, ugotavljajo, da neplodnost pri nas najverjetneje ne narašča, raste pa število parov oziroma pacientov, ki se odločajo za zdravljenje tega medicinskega problema. To pomeni, da se danes pari v večjem številu, kot v preteklosti, odločijo soočiti s temi težavami in poiščejo pomoč. Veliko k temu gotovo pripomore tudi detabuizacija te teme in pa ozaveščanje javnosti. Včasih je bilo o neplodnosti slišati le izjemoma, danes se ljudje o tem pogovarjajo bolj odprto, čeprav je to še vedno občutljiva tema. Vsako leto naj bi se tako za zdravljenje neplodnosti odločilo okoli 1400 novih pacientov.

Psihološka pomoč parom, ki se soočajo z neplodnostjo

Kljub temu, da je pri nas zdravljenje z biomedicinsko pomočjo tako uspešno, pa je postopek zdravljenja običajno zelo dolg. To pa  pomeni veliko preizkušnjo tako za osebnost ženske oziroma moškega, kakor tudi za par kot celoto. Pri tem je ključnega pomena, da imajo pari možnost individualne obravnave in da za medicinsko pomočjo stoji tudi psihološka opora. Zdravniki ugotavljajo, da se pari bolje odzivajo na zdravljenje, če se počutijo osebno vpletene in če o svoji stiski lahko prosto spregovorijo. Neplodnost prizadene tako moškega kakor žensko, čeprav se ženske na to težavo običajno odzovejo bolj emocionalno. Za žensko je materinstvo eno izmed ključnih življenjskih poslanstev, medtem ko moški takšne stvari raje racionalizirajo ali celo pometejo pod preprogo. Z moškimi je tudi težje navezati pristen stik o tej temi, medtem ko se ženske na psihološko pomoč bolje odzivajo. Z neplodnostjo pa se še zdaleč ne soočajo samo pari, ki načrtujejo prvega otroka, ampak je veliko tudi sekundarne neplodnosti, ki pogosto ostaja ne-zdravljenja. Pari, ki že imajo enega otroka, se tako pogosto odločijo, da se ne bodo posebej zdravili za neplodnost.

Preberite tudi, kako je virus Zika povezan z mikrocefalijo! Več!

© 23. 07. 2018 - hy.si. Oglaševanje.