Kaj je montessori pedagogika?
| Članek je bil prebran 893 views krat.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Montesoori pedagogika pomeni posebne pedagoške pristope, ki jih je razvila italijanska zdravnica Maria Montessori. Maria Montessori je vse svoje življenje posvetila otrokom. Preučevala je, kako otroku kar najbolj omogočiti njegov poln razvoj. Njen pedagoški pristop bi najlažje strnili z besedami »pomagati pri otrokovem naravnem razvoju«. V zadnjem času postaja montessori pedagogika vse bolj aktualna, zato vam predstavljamo nekaj osnovnih stvari o njej.

montessori pedagogikaNa čem temelji montessori pedagogika?

Montessori pedagogika temelji na otrokovih naravnih razvojnih potrebah in dopuščanju svobodnega razvoja otroka. Otroke v montessori vrtcih razporedijo v starostno kombinirane oziroma heterogene skupine, kar je drugače od običajnih vrtičkarskih skupin, kjer so otroci običajno razdeljeni v homogene starostne skupine. Heterogenost je ena izmed pomembnih vidikov montessori vzgoje, saj tudi v vrtcu ustvarja naravne in spontane odnose otrok z vrstniki, ki tudi sicer v življenju niso nujno enake starosti. Skupine se oblikuje tako, da so med otroci vsaj 3 leta razlike. Na ta način otrok lahko izkusi, kako je biti v skupini najmlajši (nauči se sprejeti pomoč, se zgleduje po starejših vrstnikih, si želi novih znanj, itd.), kako je biti srednji (išče prostor pod soncem in med vrstniki, posveti se sebi, svojim sposobnostim in talentom) in kako je biti najstarejši (nauči se odgovornosti, biti mlajšim v zgled, pomagati mlajšim). Montessori pedagogika torej temelji na tem, da otroku pomagamo s tem, da ustvarimo primerno okolje, v katerem se bo stvari naučil narediti sam. Taka vzgoja temelji tudi upoštevanju individualnosti vsakega otroka. Otroku se dopušča, da sam izbere materiale, s katerimi bi želel delati, glede na zanimanja v določenem obdobju. Prav tako se otroku pusti, da z materiali dela, kolikor časa ima potrebo za to. Individualni pristop torej temelji na in upoštevanju ritma in tempa vsakega posameznega otroka. Na policah je zgolj po en primerek materiala, tako da se otroci ne primerjajo med sabo.

Cilji vzgoje montessori

Glavni in končni cilj montessori pedagogika je vzgojiti srečnega, zadovoljnega otroka, ki bo tudi sam prispeval k srečnemu sobivanju v skupnosti in s tem ustvarjal srečnejši svet. Montessori vzgoja se v vsem oblikuje glede na svojo osnovno premiso – glejte otroka, sledite mu, saj vam le on lahko pove, kaj potrebuje.

© 23. 07. 2018 - hy.si. Oglaševanje.